Bordshockey

Kommer du ihåg det? När man gick i skolan så kunde man ägna sig åt denna aktivitet hela rasterna. Det bästa var att spöa polarna i en match med bordshockey. Men spelar man det fortfarande? Finns dessa att köpa? Vad är historien bakom bordshockey?

Vi har svaren!

Vi börjar från början och berättar om hur bordshockey kom till. Visste du t.ex. att bordshockey är en svensk uppfinning? Vi visste faktiskt inte det, helt nytt för oss. Man lär sig alltid någonting nytt!

Det var redan på 30-talet som man sålde tidiga prototyper av spelet. AB Aristospel i Stockholm sålde detta spel som man köpte in från bröderna Widegren 1939. Aristospel sålde bordshockeyspel fram till deras konkurs som var 1972. Även det kända svenska märket Stiga i Tranås hade tagit fram egna spel och började sälja dessa på 50-talet.

Dessa tidiga versioner hade inte samma utseende som idag. Då var gubbarna enkla och platta, spåren var raka, inte alls den mångsidighet som moderna bordshockeyspel har.

Idag är det Stiga som är störst på bordshockeyspel och man har en stor export. Man exporterar till Finland, Norge, Danmark, Tyskland, Schweiz, Tjeckien, Slovakien och Ryssland.

Finns dessa att köpa idag och spelar man?

Idag kan du beställa hem bordshockeyspel oavsett vart i landet du bor. Handeln på nätet har gjort detta möjligt. Bästa kvalitet är Stiga och man hittar spel från 500 kr.

Idag finns det både SM och VM i bordshockey. SM spelas den 2-4 maj i Eskilstuna. VM har vi inte lyckats hitta ett datum på. Vi vet i alla fall att man spelade i Lettland i fjol.