Måste spelare använda halsskydd i SHL?

Vilka regler gäller egentligen? Frågan kommer från en före detta ishockeyspelare som när han tidigare spelade kände till att det var utrustningskrav på halsskydd vid både träning och match inom Svensk ishockey.

Han har nu återigen börjat spela, och upptäcker att regeln inte följs. Han ser idag med och motspelare som inte använder detta skydd, och tycker sig också se att spelare i SHL inte använder dessa vid matcher. Han frågar därför på SHL´s blogg, under kategorin regelfrågan om det fortfarande är en regel och om kravet på att bära halsskydd vid träning och match inom ishockey fortfarande kvarstår.

Svaret blir att det fortfarande är en obligatorisk regel att använda halsskydd, och att de ska bäras på rätt sätt. Hur kommer det sig då att denna spelare inte ser andra spelare bära dessa under träning och match? Denna fråga kan finnas genom att klicka här. Svaret är dock lika tillfredsställande som när en bov bryter upp ett tomt kassaskåp.

Har halsskydden i ishockey blivit mindre, och vad händer om en spelare inte följer reglerna?

Idag har halsskydden inom ishockey mer eller mindre integrerats med det underställ som används av de flesta spelare, och kan på det sättet vara svårare att upptäcka än de tidigare skydden som låg ovanpå de andra kläderna i en fullmundering för utövande av ishockey. Kanske är det därför som denna spelare med återfunnet intresse för ishockeyn inte ser att alla har detta skydd.

Att sedan inte alla spelare bär detta skydd under träning, kan säkert vara sant då vi känner till vår egen slarvighet och oförsiktighet i många fall.

Regeln är dock tydlig och säger i senaste uppdateringen att Svenska Ishockeyförbundet vill se ett krafttag rörande att regler för bärande av halsskydd, hakrem och tandskydd efterföljs inom Svensk ishockey. Regeln säger också att om utrustning inte används eller bärs på riktigt sätt så gäller en varning per lag per match. Efter ytterligare felaktigheter rörande utrustning så gäller regeln ”misconduct”, vilket automatiskt blir utvisning i 10 minuter.