Vilka är Las Vegas Golden Knights?

Det har varit på tapeten sedan 2016 att Las Vegas, huvudstaden av casino och spel, skulle få ett ishockeylag som skulle ta plats i finrummet kallat NHL. Detta gör att Las Vegas Golden Knights, eller Golden Knights som kort, gör att laget är det senaste expansionstillskottet, och nummer 31 i ordningen, sedan år 2000 då Columbus Blue Jackets och Minnesota Wild anslöt.

Säsongen 2017-2018 presenterade sig Golden Knights på riktigt när de klev in på T-Mobile Arena och spelade i Pacific Division tillsammans med andra stora lag som Anaheim Ducks, Arizona Coyotes, Calgary Flames, Edmonton Oilers, Los Angeles Kings, San Jose Sharks och Vancouver Canucks. På förhand var det inte många som trodde att detta nystartade lag skulle ha en chans att slåss om titeln, men så fel de hade.

Gå från idé till spelklart lag på två år

Så hur kan man gå från en idé till att faktiskt ha ett spelklart lag två år senare? NHL har ett väldigt bra system när det kommer till att expansionslag ska kunna ta sig in och bli slagkraftiga direkt, istället för att vara hackkyckling under flera år.

Genom att ha ett system där det nya laget får välja en spelare från varje lag (vilket gör att Golden Knights har 30 spelare att tillgå) kan det nya expansionslaget ha ett slagkraftigt lag från dag ett. Men självklart kan de inte välja och vraka bland de bästa spelarna som finns i varje lag utan alla lag fick välja ett av två alternativ på vilka spelare som inte var tillgängliga. Alternativen som fanns var att välja ut en målvakt, tre backar och sju forwards eller välja ut en målvakt och åtta utespelare. Dessa spelarna som var på dessa listorna var inte tillgängliga för Golden Knights att välja, medan alla som inte var med kunde gå. Med detta systemet försäkrar man sig om att ha ett slagkraftigt lag men samtidigt inte ha de bästa spelarna som finns i dagsläget vilket hade gett dem en stor fördel mot andra lag.

Tog hela hockeyvärlden med storm

När man tänker att ett nybildat lag ska slå sig in i hockeyns finrum är det många som förutsätter att det som max tar sig till första utslagsrundan i Stanley Cup-slutspelet. Men Golden Knights slog många på fingrarna och visade upp storspel gällande både anfall och försvar. Detta gjorde att många i Las Vegas började drömma om att deras lag kan gå hela vägen under deras första säsong någonsin.

Var hänsynslösa i slutspelet

När slutspelet i Stanley Cup började var det många som räknade ut Golden Knights när de ställdes mot LA Kings. Men med ett bländande spel slog de ut dem med hela 4–0 i matcher. Vidare ställdes de mot San Jose Sharks. Även här var de borträknade men slog ut dem med 4–2 i matcher. I konferensfinalen mot Winnipeg malde de sönder dem och slog ut dem med 4–1 i matcher. Nu var det bara en serie kvar – finalserien mot Washington. Här tog deras framgångssaga slut då de besegrades med 4–1 i matcher.

Att säga att Las Vegas Golden Knights tog sin chans är i sin underkant. De tog hela hockeyvärlden med storm och visade att de kommer vara ett lag att se upp för i framtiden.