Det kan vara intresset för hockeyn som gör att man samlar på korten men det kan också vara intresset för själva ”samlandet”. Särskilt inom sportens värld kan man lätt gå över gränserna när det kommer till att samla på olika idrotter. Det finns ävenandra samlarkort som många skapar en livslång kärlek till. Det är inte bara inom sportens värd som man köper, byter och säljer små kort med personer och statistik på. Vad finns det mer där ute?

Baseball

Troligen är detta den mest populäraste kategorin av samlarkort. Men då gäller det nog bara i USA där Baseball är en stor sport. Det sägs vara nationalsporten där borta. Vi i Sverige har inte samma tradition som amerikanerna, därför har vi gillat att samla på hockeykort och inte på Baseball. Baseballkort kom runt år 1868 när ett företag som sålde sportutrustning började tillverka dessa. Det hade blivit väldigt populärt med fotografering och man experimenterade mycket. Lika som med hockeykorten så sålde man dem tillsammans med cigaretter. Korten satt oftast fast på baksidan av paketet som man köpte. Ett kort med en spelare som heter Honus Wagner sägs vara det allra dyraste baseballkortet som finns. Kortet heter 1909-1911 T206 och är värt ungefär 19 miljoner kronor.

Pokemon

Pokemon är en hel industri men tv-spel, filmer och tv-serier. Det finns dessutom en del kort att samla på. Alla som växte upp på 90-talet är bekant med fenomenet. Det hela startade vid mitten på 90-talet och är den mest framgångsrikaste spelkonceptet någonsin. Det går ut på att bli den bästa pokemontränaren och sedan samla på sig andra i sin samling. Det går att spela Pokemon med kort som man köper. Där får man sedan olika Pokemon som man kan tävla mot andra samlar med. Korten innehåller statistik om figuren som sedan används i spelet. Man kan inte tro att ett Pokemonkort är värt mycket pengar eftersom det hela är så nytt. Hela konceptet har bara funnits i 18 år. Men det finns idag ett kort som är värt mycket pengar.

Det är Pikachu Illustrator från 1997 som finns i endast 6 exemplar idag. Just denna utgåva såldes inte i butiken utan tillverkades enbart till en tävling som Pokemon höll vid denna tidpunkt. På grund att det bara finns 6 kända exemplar så är priserna ganska höga. Skulle man lägga ut ett Pikachu Illustrator från 1997 i bra skick så kan man få in över 600 000 svenska kronor för kortet. Så pass värdefullt är detta Pokemonkort.

Magic

Detta är ett kortspel där man är mäktiga trollkarlar som använder korten för att utföra olika magiska trollformler och andra saker för att besegra sin motståndare. Det är ett mycket komplex spel som kräver många timmar för inlärning. Men det var mycket populärt på 90-talet och nu finns det sedan 10 år tillbaka en online version. Det finns till och med mästerskap i Magic med vinster upp till 100 000 kronor. Man kan idag köpa sig till kraft i spelet genom att välja ett speciellt kort. Black Lotus-korten har stor kraft i spelet men kostar upp till 12 000 kronor styck. Sedan finns det ovanliga Magic-kort som går på över 200 000 kronor.