Idag finns alla spelare som är med i NHL porträtterade på hockeybilder från hela världen. Det är nästan alla, det kan säkert finnas en del undantag beroende på lag osv, men generellt så trycks alla nya ansikten på korten och säljs vidare. Vissa spelare i NHL har utmärkt sig mer än andra genom åren, spelare som har gjort succé och krossat allt annat motstånd. Sverige har faktiskt har turen att fostra ett par av världens bästa ishockeyspelare genom tiderna. Ni kommer att få se detta i texten nedanför. Det blir ett axplock av stjärnor från NHL genom åren som gått. Varsågod!

Wayne Gretzky

Han är nog den spelare som rankas nummer 1 av alla spelare genom tiderna. Man säger att han är den största och bästa av alla i NHL. Han är född i Kanada 1961 och började spela ishockey som liten i hemlandet. Han har vunnit Hart Trophy hela nio gånger, det priset som tilldelas den mest betydelsefulla spelaren för säsongen.

Han har fortfarande flera rekord i NHL. Bland annat så är han den spelare som har gjort flest mål i sin karriär, hela 894 stycken! Han spelade ishockey som proffs från 1978 till 1999 då han avslutade sin karriär. Hans nummer, 99 får inte användas av någon annan spelare i framtiden. Detta nummer är heligt ska för all framtid tillhöra Wayne Gretzky.

Mario Lemieux

Mario är också från Kanada och var en av de bästa spelarna under sin tid. Han spelade bara för ett enda lag i NHL, och det är därifrån man känner igen honom, från Pittsburg Penguins. Han och den svart-gul-vita lagtröjan har etsas sig fast i många samlares minnen under 90-talet.

Han föddes 1965 i Montreal, Kanada och spelade mellan 1984 och 1997. Han tog sedan en paus fram till 2000 och fortsatte spela till 2006. Efter alla år i samma lag så har han byggt upp en speciell kärlek till laget. Idag äger han faktisk en del av laget Pittsburg Penguins.

Börje Salming

En svensk NHL-hjälte som var en av pionjärerna bland NHL-svenskarna. Han föddes 1951 och började spela ishockey som liten grabb i Kiruna. Han spelade hela 17 år i NHL med start 1973. 16 år med ett och samma lag, Toronto Maple Leafs. 2008 blev han också invald till ”Team of the Century” av International Ice Hockey Federation. Han och Vladislav Tretjak, Vjatjeslav Fetisov, Sergej Makarov, Valerij Charlamov samt Wayne Gretzky.

Hans karriär varade från 1970 till 1993.

Peter Forsberg

Peter ”Foppa” Forsberg är en av modern historias största hockeyspelare. Hans stora debut blev i Modos A-lag 1990. Då var Peter bara 16 år gammal. Redan samma år fick han spela i Elitserien (Nu kallad Svenska Hockey Ligan) för Modo.

1995 flyttade han över till NHL för att spela i Nashville Predators. Under årens lopp har han spelat med Quebec Nordiques, Colorado Avalanche, Philadelphia Flyer.

Han var också med i succétruppen som Sverige skicka till OS i Lillehammer 1994. Den avgörande finalmatchen var mot Kanada och den gick på övertid för att sedan gå över till straffar. Peter satte den avgörande straffen på ett extraordinärt sätt. Finten som har gjorde hamnade sedan på ett frimärke i Sverige. Sverige hade då fått sitt första OS-guld i ishockey.

Han spelade som proffs från 1990 till 2011. Idag är han General Manager i Modo Hockeys organisation