ta-hand-om

Vi får ofta frågan hur man ska ta hand om sina kort. Detta är en viktig sak som man måste ta på allvar om man vill att sin samling ska hålla länge. Har man värdefulla kort så blir de också mer värdefulla ju längre tiden går. Får man slitage och skador på kortet så kan det sluta med att det tappar allt värde, och det vill kan självklart inte. Här kommer några tips på hur du kan ta hand om dina kära ägodelar, hockeykorten…

För det första så vill du inte att dina kort skal ligga rakt upp och ner. Om du har enstaka kort som du vill ta lite extra hand om så rekommenderar vi lådor för singelkort. Det är så kallade hard cases som är tillverkade i akrylplast och som håller borta luft och fukt. En tillverkare som har alla typer av skydd är BCW. Ett hard case i plats är perfekt för värdefulla kort som man vill ha lite extra koll på. Dessa har ett gångjärn vilket gör det enklare att ta ur kortet om man mot förmodan vill göra det. Hard cases från BCW kostar från 30 kr ungefär. Det finns sedan lådor som rymmer flera kort, alltså inte bara för enstaka.

Det mest traditionella är att lägga många kort i en pärm med plastfickor. Dessa är praktiska och dessutom väldigt billiga, kostar nog inte mer än några kronor styck. Man kan köpa dem i butiker som säljer samlartillbehör. Perfekt för att hålla redan på kompletta samlingar av olika tillverkare eller specialutgåvor.

Förvaringsställen är också en viktig fråga när det kommer till korten. Man ska i regler förvara sina kort där det är svalt och tort. Lägg aldrig dina kort i en varm och fuktig källare tillsamman med andra typer av grejor. Ett förråd i ett vanligt hyreshus är ett stort ”no no”. Välj lagringsplats med omsorg. Dina kort är ovärderliga för dig och kommer aldrig tillbaka om de går förlorade. Undvik direkt solljus. Har du förvaringen nära ett fönster måste du tänka om på sommaren så att inte solen lyser in i lådan där alla ligger. Se också till att lådan inte är för nära golvet. Då minskar risken för att de blir förstörda i en översvämning eller blir uppäten av råttor eller insekter.

Lagra aldrig korten utan något skydd. Använd ovanstående tips när du ska förvara dem. En annan smart sak är att titta till dem lite då och då för att försäkra sig om att allt står rätt till. Vi har hört personer som plockar upp sin samling efter 20 år och insett att det mesta är förstört. Samlingen har legat i vanliga kartonger på golvet i 20 år och under alla dessa så har insekter och andra små djur tagit sig in i kartongen. Vill du vara säker måste du kolla till dem nästan årligen.

Har du många kompletta samlingar kan det också vara bra att dela upp dessa. Förvara dem på olika platser i fall att någonting skulle hända. Blir det en olyckshändelse i ett hus mister du inte alla på en gång.

Använd handskar om du ska ta i korten, detta gäller särskilt värdefulla kort. Vi människor har naturligt fett på händerna som kan skada äldre hockeykort som inte har något skydd.

Några få enkla saker som betyder mycket för kortens överlevnad…